Nykommerne 2017

Hvert år er det en glede å kunne gi ut Nykommerstipendet til en avgangselev fra Institutt for design ved KMD (UiB) (tidligere KHiB). Takket være Sparebank 1 SR-Bank blir en verdig vinner tildelt 30.000 kroner som forhåpentligvis kan gi han eller henne litt drahjelp i etableringsfasen.

Bli bedre kjent med Nykommerne 2017 under.
 

Mellom alt det andre, Heidi Karlsen Aarstad, UiB

Foto: Pernille Sommer

Heidi Karlsen Aarstad blir inspirert av:

1. Materialiteter, temperatur og taktilitet. å være i nærheten av varme materialer gir som regel alltid inspirasjon og en god følelse.

2. Den fantastiske kombinasjonen av farge og lys i arkitekturen til den meksikanske arkitekten Luis Barragan.

3. Den norske sosialmedisineren og samfunnsdebattanten Per Fugellis holdninger og tanker rundt omgivelsenes og vår egen påvirkning på helse.

 

Hva får en sykepleier til å satse på en designutdannelse? For Heidi Karlsen Aarstad var svaret enkelt: Sentralblokken på Haukeland Universitetssykehus. Som sykepleier la hun merke til at omgivelsene hadde uforløst potensiale til å imøtekomme human kvalitet på en like god måte som den imøtekom medisinsk effektivitet.

– Sammenhengene mellom arkitektur og helse er tettere enn vi kanskje er vant til å tro. På et sykehus er vi for eksempel avhengige av funksjonell arkitektur og design, med tanke på både mobilitet og behandling. Jeg mener arkitektur også kan virke som lykkepiller og at omgivelsene slik kan være en av våre viktigste medisiner for god helse, forteller Aarstad.

– Ved å forstå sykehuset som en kropp, med vev, skjelett og organer med blodomløp, ønsker jeg å bruke arkitektur som implantasjon. Implantater av arkitektur for rekonstruksjon og forbedring, fortsetter hun.

– Mange pasienter, besøkende og ansatte hadde fått det bedre om vi implementerte denne type hensyn i utformingen av sykehus. Tenk bare på ordet «sykehus». Det sier mye om hva slags assosiasjoner og erfaringer vi har med byggene som for de este av oss både er de første og de siste vi noen gang ser, sier hun ettertenksomt.

Aarstad har bakgrunn som sykepleier, og praktiserer fortsatt yrket på helge- basis. Likevel er det mye som tyder på at hun har en lysende fremtid innen arkitektur og design. Masterprosjektet hennes, «Mellom alt det andre», har allerede vakt oppmerksomhet; det er blant annet tildelt Statsbyggs studentpris for fremragende interiørarkitektur 2017.

Tekst: Inga H. Undheim


Kaosmos, Marte S. Teigen, UiB

Foto: Pernille Sommer

Marte Stadheim Teigen blir inspirert av:

1. Magasinet Holo Magazine befinner seg i krysningspunktet mellom design og ny teknologi. Hvert nummer er ganske omfattende, men ettersom det bare kommer ut to ganger i året har man likevel god tid til å lese gjennom det.

2. Netflix-serien Det Abstrakte
tar for seg seg én profesjon per episode – blant annet fotogra , arkitektur, grafisk design og illustrasjon. Episoden om grafisk design følger den amerikanske designeren Paula Scher.

3. Avisen Klassekampen skriver gode saker om dagsaktuelle politiske spørsmål og har veldig god dekning av litteratur og musikk. Selv om man jobber med design syntes jeg det er viktig å følge med på hva som skjer ellers i samfunnet.Med utstillingen «KAOSMOS» undersøker Marte Stadheim Teigen hvordan visuell kommunikasjon påvirker din og min forståelse av de komplekse og tilsynelatende kaotiske samfunnssystemene som omgir oss på alle kanter. 

Vi omgir oss daglig med enorme mengder informasjon. For mange av oss blir det for mye – på ett tidspunkt greier vi ikke lengre å sette informasjonen i system, og resignerer. Én følge av dette er at vi mister, eller gir slipp på muligheten til å påvirke viktige beslutninger i samfunnet rundt oss. Dette har Teigen ønsket å gjøre noe med.

– Med bakgrunn fra politikken opplever jeg at mange går med forestillinger om at strukturene som omgir oss, både politisk og økonomisk, er umulige å forstå. Det har oppstått en slags apati som følge av globaliseringen. Ved hjelp av visuell kommunikasjon og et abstrakt, universelt billedspråk har jeg ønsket å vise at store datamengder kan formidles på en slik måte at også sånne som du og jeg kan lese, forstå og faktisk tro på at vi kan påvirke verden rundt oss, forteller Teigen.

– Jeg synes egentlig navnet på utstillingen min oppsummerer den på en god måte. Navnet er satt sammen av de greske ordene «kaos» og «kosmos», som i utgangspunktet har helt motsatte betydninger. Der kaos står for den totale forvirring, representerer kosmos orden. Slik er det også med globale samfunnssystemer. Det finnes en orden i kaoset, smiler hun. 

Tekst: Inga H. Undheim


Marineholmen «Fleet», Tuva Rivedal Tjugen, UiB

Foto: Pernille Sommer

Tuva Rivedal Tjugen blir inspirert av:

1. BOK: «How to Be an Explorer of the World» (2008) av Keri Smith

2. FILM: «The Social Life of Small Urban Spaces» (1980) av William H. Whyte

3. DIALOG: Jeg henter ofte inspirasjon og ideer gjennom samtaler med andre.Vi tenker ikke alltid over benkene rundt omkring i byrommet. De bare er der. Men når benkene ikke er der, savner vi dem. Området rundt Handelshøyskolen BI på Marineholmen i Bergen har lenge stått slik, uten benker. Med utstillingen «Fleet» blir det kanskje en endring på dette. 

– Flere og flere forteller at de opplever studietiden stressende, med store krav til egne prestasjoner. Med utgangspunkt i denne beskrivelsen har jeg ønsket å utforske hverdagen til studenter og ansatte ved norske universitet og høgskoler. Mange forteller at gode uteområder bidrar til økt trivsel i en ellers stressende hverdag. Derfor ble jeg ganske overrasket da studentene ved BI i Bergen fortalte at de savnet steder å sette seg ned utenfor skolen, forteller designer Tuva Rivedal Tjugen.

Og det er egentlig ingen grunn til at det ikke skulle nnes benker eller lignende sittegrupper utenfor Handelshøyskolen BI. Med beliggenhet på populære Marineholmen ved Puddefjorden, er området hyppig besøkt – både av studenter og ansatte, men også av turgåere og barnefamilier. Det hviler også mye historie langs sjøkanten. Dette har Tjugen visst å ta tak i gjennom sitt design.

– Tidligere var dette området skipsverft og marinebase for skip og ubåter. Området bar derfor preg av industri, tunge maskiner og grove materialer. Denne historien har vært en viktig inspirasjon for meg underveis i prosessen. Det røffe, tunge og industrielle uttrykket som har preget Marineholmen er også implementert i mitt eget design, med fokus på formspråk og materiale, avslutter Tjugen. 

Tekst: Inga H. Undheim


Nykommerstipendet

Nykommerstipendet deles ut til én av de tre nominerte kandidatene under den offisielle åpningen av Bergen Design Festival, fredag 22. september kl 15 på Lille Ole Bull Scene.

Festivaljuryen besto i år av (fra venstre) Bente Irminger (UiB), Wouter Myny (Inventas), Maria Valding Seim (DRB), banksjef Vibeke Thomassen Hope (Sparebank 1 SR-Bank) og Monica Hannestad (DRB). 

Takk til Sparebank 1 SR-Bank som støtter designmiljøet ved å dele ut Nykommerstipendet hvert år.