Englehud/Tryg Forsikring

Når man ønsker å utvikle et produkt som utgjør en forskjell, og faktisk får det til, er det ikke så rart at tilbakemeldingene blir fantastiske.

Hvor Kaibosh, Nikolaikirkeallmenningen 1F

Hvordan Elin Ljones, forebyggelsessjef i Tryg, forteller: – Jobben min er å utvikle tjenester og produkter for å forebygge skader. For mange av oss er barna det kjæreste vi har, og de fleste vet at varm væske og små barn ikke går i hop. Likevel blir mange forbrent. «Dette skjer ikke meg», er tankegangen for de fleste, og da forebygging og sikkerhet nedprioritert. Mer enn 1/3 av de alvorlige skoldingsskadene er resultat av en kaffe- eller tekopp. Hvor alvorlig skadene blir, og hvor traumatisk det er, går ikke opp for oss før vi står i situasjonen. Kaffekoppen og kannen på bordet virker uskyldig, men ulykker skjer fort.

Hvorfor Brannskadeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus får jevnlig inn barn med alvorlige skoldingsskader. Skoldingsskader er traumatisk for både barna og familiene. Tallet på skader er altfor høyt, og sykehuset har lenge ønsket å gjøre noe med det. Tiltaket kom i form av et prosjekt for å redusere skadene, og sammen med Tryg Forsikring ble dette prosjektet koblet til Design Thinking-utdannelsen som case.

– Vi har ikke jobbet med designere på denne måten tidligere. Design Thinking og empatistudier har vært fantastisk nyttige for selskapet vårt. Vi har blitt veldig glade i både metoden og måten å bruke den på. Evnen til å sette oss inn i brukerens ståsted er alfa og omega når man skal utvikle produkter og tjenester. Vår bransje har veldig godt av å bare gjøre det – og gjerne teste underveis – i stedet for å bli sittende bak skrivepulten og tenke.

Om utstillingen Prosjektet er utviklet med tanke på helsestasjoner og barnehager, men tanken er at dukken også kan vises til alle som har kontakt med små barn. Suksessfaktoren er «show, don´t tell». Det at vi faktisk viser dukken og konsekvensene skolding har på huden, gjør sterkere inntrykk enn en brosjyre.
 

Bak Ida-dukken står: Elin Ljones, Roy Gunnar Blommedal, Birgitta Ralston, Kristian Kistorp, João Ribeiro.

På bakgrunn av omfattende empatistudier utviklet vi en dukke – Ida-dukken – som vil være hovedfokuset i utstillingen under Raff Designuke. Målet er bevisstgjøring og forebygging. Dukken synliggjør hvilke skader som er konsekvensen av skolding, og hvor store deler av kroppen som kan bli skadet.
 

– Elin Ljones, forebyggelsessjef i Tryg

Alle foto: Pernille Sommer