Ordinær by Rubecksen

For Hilde Stiegler Rubecksen i Ordinær by Rubecksen handler klesdesign på den ene siden om noe så enkelt som å lage klær kundene hennes har lyst til å ha på seg, og føler seg fine i. På den andre siden handler det om å bidra til bevisstgjøring omkring hva vi faktisk trenger – og om tilrettelegging for å begrense bruk-og- kast-kulturen.

Foto: Pernille Sommer

Hvor Colonialen i Litteraturhuset, Østre Skostredet 5

Hvordan  – Jeg jobber ut fra ideen om at ett plagg, for eksempel en jakke, skal kunne erstatte flere andre plagg. For å realisere denne visjonen, må både kvalitet og snitt tåle tidens tann. I tillegg må plagget tilby enkle variasjonsmuligheter for å dekke flere bruksområder, forteller Hilde Stiegler Rubecksen. Viktigst er hensynet til kvalitet, holdbarhet og komfort, til hva vi trenger – og ikke minst: hva du og jeg vil ha på oss i dag og i morgen.

Hvorfor Rubecksen er utdannet klesdesigner fra The Royal College of Art i London, og har utmerket seg innen klesdesign i en rekke storbyer verden over. Rei Kawakubo  fra japanske Comme des Garcons skal blant annet ha sett på masterkolleksjonen hennes da den hang utstilt i London. For noen år siden vendte tilbake til Bergen, hvor hun med støtte fra Innovasjon Norge nå satser på egen design.

Om utstillingen  Hvordan kan en klesdesigner, som lever av å selge klær, bidra til mindre forbruk? Dette er et av spørsmålene Rubecksen besvarer i sin utstilling under Raff Designuke. Her er et av nøkkelplaggene en ytterjakke av flerfunksjonell karakter, som med enkle grep kan endres etter behov, og tilpasses ulike situasjoner, værforhold og årstider.

Jeg har alltid vært opptatt av å se verdien i enkle, hverdagslige og ordinære klær. I designprosessen jobber jeg hele tiden med å vri og vende på ikoniske plagg og tradisjonelle detaljer, for slik å gjenskape dem med flere og nye bruksmuligheter og visuelle uttrykk.
 

– Hilde Stiegler Rubecksen, Ordinær by Rubecksen