Per Finne/Haltenbanken

Lukkede merder har blitt spådd å være løsningen på mange av oppdrettsbransjens utfordringer. Da Hauge Aqua skulle lage en brukervennlig og estetisk nyskapende variant, valgte de å hente inn tverrfaglig designkompetanse av ypperste klasse. Resultatet ble Egget, designet av Truls Indrearne og Per Finne.

Foto: Pernille Sommer

Hvor Røst, Bryggen 15

Hvordan Egget representerer en helt ny retning innenfor oppdrettsnæringen, og er et sjumilssteg i utviklingen av lukkede systemer. Industridesigner Per Finne har også spilt en viktig rolle i utviklingen av Egget. – I starten var jeg den eneste involverte designeren, forteller Truls. – Vi fikk heldigvis hentet inn Per på et tidlig tidspunkt. Det har vært kjempegøy og inspirerende å samarbeide med ham på dette prosjektet, sier han.

Hvorfor Designernes mål var å skape en visuell identitet og en merkevare som er genuint annerledes og vesentlig mer bærekraftig enn det som eksisterer på markedet i dag. – Dette er et viktig prosjekt, sier Truls Indrearne fra Haltenbanken. – Både fiskehelse, arbeidsmiljø og forholdet til naturen rundt anlegget blir ivaretatt på best mulig måte i disse merdene. Du tar på mange måter på deg et samfunnsansvar nå du går inn i en slik jobb som dette. Det er litt av grunnen til at vi ønsket å lage et best mulig produkt med lengst mulig levetid, forteller han.

Om utstillingen – Dette er et design som løser mange av utfordringene til næringen, forteller Per. – I tillegg gir det oss mulighet til å vise hva design kan brukes til, siden designfaget ikke vært brukt så mye innenfor havbruksnæringen. Det hjelper oss å vise at design er mer enn bare bestikk og stoler, smiler han. For Finne handler ikke design bare om ytre utforming, men også om gode, logiske og brukervennlige løsninger.

Egget løser utrolig mange av problemene som oppdrettsbransjen har slitt med lenge. Det å få muligheten til å løse disse problemene på en fornuftig måte har vært inspirerende.
 

– Truls Indrearne, Haltenbanken

Alle foto: Pernille Sommer