Rethink. Revurder. Raff Designuke 2013

UTSTILLERE 2013

Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Decoroom, Chr. Michelsensgt 5

Kategori:
Vesker og tilbehør

Nettside:
www.calajade.com

CALA & JADE, ved Tina C. Skaar og Nina Amble Sandaas

«Norsk design, internasjonal appell»

Designduoen Nina Amble Sandaas og Tina C. Skaar utgjør motemerket CALA & JADE. Duoen møttes i studietiden på Esmod og delte ønsket om å etablere et eget merke og hadde begge en fascinasjon for skinn.

CALA & JADE designer skinnvesker og tilbehør med smarte funksjoner og særpreg. Tanken er at veskene skal være vakre og tidløse, men likevel trendsensitive og stilrene.

De bruker skandinavisk og italiensk skinn av beste kvalitet og en sans for detaljer som kommer til uttrykk i bruken av farger. CALA & JADE ønsker at veskene de designer skal eldes med eleganse.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Lot333, Kong Oscarsgt 18

Kategori:
Produktdesign

Nettside:
www.anderssen-voll.com

Anderssen&Voll

Anderssen & Voll startet sitt felles samarbeid høsten 2009. Torbjørn Anderssen og Espen Voll var begge med på å starte og drive designfirmaet Norway Says.

Anderssen & Voll designer og utvikler produkter innen en rekke ulike kategorier – møbler, elektronikk, tekstil, porselen og glass – der tanken er å sette produkter i kontakt med sin egen tid.

Espen Voll og Torbjørn Andersen har utdannelse fra avdelingene for møbeldesign og interiørarkitektur ved Kunsthøgskolene i henholdsvis Oslo og Bergen.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Pepper, Christies gate 9

Kategori:
Mote/tekstil

Nettside:
www.haikwithus.com

HAiK, ved Siv Støldal, Ida Falck Øien og Harald Lunde Helgesen

«Going somewhere else, dress for location – Bergen versus the world»

HAiK består av Ida Falck Øien, Harald Lunde Helgesen og Siv Støldal – tre norske designere som har jobbet sammen siden 2011. Sammen trekker de på sine erfaringer som klesdesignere og på sitt nettverk bestående av kunstnere, forskere, produsenter, venner og familie.

HAiK lager både videoinstallasjoner, skulpturer og kunstprosjekter i tillegg til kleskolleksjoner.
 

Deres tilnærming til klær er utforskende og kunnskapsbasert. Hvorfor bruker man spesifikke plagg i spesifikke situasjoner? De tre designerne har vunnet og blitt nominert til ulike designpriser, som for eksempel «Best Menswear Designer» av The London Fashion Institute og «ITS Competition» i Trieste, Italia.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Norli Galleriet, Torgalmenningen 8

Kategori:
Pedagogisk design

Nettside:
www.grom.no

GROM Design, ved Synnøve Tveito og Inger Høj

«Troll i ord»

Arbeidsdagen i GROM Design starter med en 25 minutters togtur fra Bergen til kontorlokalene i en 100 år gammel arbeiderbolig i Vaksdal.

GROM tilbyr tjenester innen grafisk design, illustrasjon og skjermbasert kommunikasjon. GROMs arbeid handler om å synliggjøre sæpreget til produkter eller virksomheter og sørge for helhetlig utforming på alt fra trykksaker til skjermbasert kommunikasjon.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Sundt motehus, Nedre Ole Bulls plass 3

Kategori:
Naturdesign

Daniel Ness Turco

«Blant øyer og skjær»

Daniel Ness Turcos masteroppgave handler om bruken av design for å tilrettelegge for naturopplevelser, og som uttrykk for et steds identitet. Ved å tydeliggjøre naturlige kvaliteter og utforske relasjonen mellom menneske og natur, kan en bidra til å skape designløsninger som forsterker inntrykket og fremhever opplevelsen av et sted.
 

Daniel Ness Turco er en av årets tre nykommere.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Utstilling:
Scandic Neptun Hotel, Valkendorfsgaten 8

Kategori:
Møbel-/romdesign

Nettside:
rageform.com

Jorunn Rage

«Rom for dialog»

Jorunn Rage er utdannet interiørarkitekt og møbeldesigner fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun lar seg inspirere av natur og arkitektur, og har holdt flere utstillinger i Norge, Sverige og Finland.

For Raff Designuke har hun utarbeidet et interiør for ulike sosiale situasjoner, som vektlegger samarbeid, utfoldelse og kunnskap.
 

Jorunn Rage er en av årets tre nykommere.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Utstilling:
Festplassen

Kategori:
Industridesign

Nettside:
www.inventas.no

Inventas Bergen, ved Bjørnar Vasenden og Wouter Myny

«Boligvogn for proffmarkedet– komfort for entreprenører og håndverkere»

Inventas arbeider med design og innovasjon på oppdrag for bedrifter over hele landet, og har til sammen over 60 medarbeidere fordelt på ulike kontorer. Prosjektene varierer bredt fra møbler og fritidsbåter, til subseainstallasjoner og vindmøller. Kontoret i Bergen ble etablert i 2008, og har i dag fem ansatte.
 

Designerne i Inventas motiveres av å skape estetiske og brukervennlige produkter i kombinasjon med nyskapende, tekniske løsninger.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Berstadhuset, Strandgaten 20

Kategori:
Møbel/gjenbruk

Nettside:
www.heimogland.no

heim & land arkitekter, ved Ylva Cecilie Vestrheim og Elisabeth Søiland

«Bokormen»

heim & land arkitekter er et ungt og engasjert arkitektkontor i Trondheim som tegner hus, hytter og påbygg. Kontoret består av Ylva Cecilie Vestrheim og Elisabeth Søiland, begge arkitekter utdannet ved NTNU.

heim & land ønsker å skape arkitektur som gir noe tilbake til omgivelsene.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Utstilling:
Gjerdet ved Assistentkirkegården

Kategori:
Gjerderestaurering

Nettside:
www.hanspulles.com

Hans Pulles

«What I see»

Nederlandsk produktdesigner som hovedsakelig designer for offentlige rom. Pulles har siden 1996 jobbet som frittstående designer og lager gjenstander av stål, som rekkverk, porter, gatemøbler, lyktestolper og landemerker.

Pulles er også kjent for å ha utformet gangbroen på Strandveg i Nordheimsund.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Utstilling:
Lysverket, Rasmus Meyers alle 9

Kategori:
Klesdesign

Nettside:
norwegianrain.no

Norwegian Rain, ved Alexander Helle og T-Michael

«Petrichor. Med lydinstallasjon av Jørgen Larsson»

Etter 29 år i Bergen, den mest regntunge byen i Europa, bestemte Alexander Helle seg for å ta grep slik at han kunne leve sitt urbane liv både tørr, komfortabel og velkledd. Sammen med skredder T. Michael og designfirmaet Grandpeople, startet han i 2009 Norwegian Rain.

Regntøyet er inspirert av skandinavisk funksjonalisme og japansk minimalisme, og designerne lager vanntette tekstiler ved hjelp av tradisjonell herresøm og ny teknologi.

Norwegian Rain har fått flere priser og utmerkelser for sine plagg, blant annet Norsk Designråds «Merket for god design 2012», «Vogue Talents» av Vogue Italia i 2010 og «Nåløyet-prisen 2004».


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
TiT Art & Design, Teatergaten 35

Kategori:
Visuell kommunikasjon

Nettside: www.knutharaldlongva.com

Knut Harald Longva

«Lifewise Pt. 1: Organismenes guide til levende visuelle identiteter»

Hva vil det si å «leve»? Hva må til for å definere noe som «levende»? Det er disse spørsmålene Knut Harald Longva undersøker i sin mastergrad. Longva forsøker å la naturen og biologien inspirere ham til å finne nye perspektiver, løsninger og måter å tenke på.

Longva eksperimenterer med nye uttrykks- og kommunikasjonsmetoder. Han ser om metodene kan benyttes på en måte som skaper dynamiske og «levende» relasjoner mellom avsender og mottaker i visuell kommunikasjon.
 

Knut Harald Longva er en av årets tre nykommere.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Pumpehuset, Rasmus Meyers alle 1

Kategori:
Brilledesign/-mote

Nettside:
www.kaibosh.com

 

Kaibosh

«Change»

Med Kaibosh gjør Helge Flo og Michelle Rowley briller til noe gøy og rimelig, uten å gå på kompromiss med kvalitet. Hver eneste Kaiboshbrille er et resultat av en lang utviklingsprosess som starter på det lille designkontoret i Bergen.

Kaibosh designer trendsettende briller for et internasjonalt marked, og ønsker at du skal eie en hel brillegarderobe – en brille til enhver anledning.

 
 

Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
T-Michael, Skostredet 9A

Kategori:
Industridesign

Nettside:
www.perfinne.no

Per Finne

«UMAMI»

Per Finne jobber bredt innenfor designfeltet. Prosjektene hans befinner seg i spennet mellom scenografi, grafisk design og industridesign – med hovedvekt på produktdesign.

Finne er opptatt av å lage produkter hvor form og funksjon er balansert, med et enkelt og rent uttrykk. Han har blant annet jobbet med skibindinger, hjelmer, bestikk og emballasje. Finne legger vekt på at folk skal ha tilgang på hverdagsprodukter som både har estetisk og funksjonell verdi.

Finne har vunnet flere designpriser, blant annet «Merket for Godt Design» for både jentehjelmen for Kari Traa (som har plass til hestehale) og TUVA bestikkserie.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Røst, Bryggen 15

Kategori:
Visuell kommunikasjon

Nettside:
paperplane.no

Paperplane, ved Askild Meltvik og Sissel Falch

«Fyk – Toppturski for Åsnes»

Paperplane er et grafisk designstudio. Kjernen er merkevarebygging gjennom design for digitale og trykte medier. Designerne har særlig kompetanse innenfor identitetsdesign og jobber i et bredt spekter av bransjer.

Paperplane leverer visuelle profiler, trykksaker, webdesign, redaksjonell design, pakningsdesign, creative direction og utstillingsdesign, i tillegg til konseptutvikling og designrådgivning. Sissel Falch og Askild Meltvik har bakgrunn frå designmiljøet i København, Oslo og Bergen.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Hans H., Strandgaten 12

Kategori:
Klesdesign

Nettside:
www.oleana.no

Oleana, ved Solveig Hisdal

«Oleanas høst-/vinterkolleksjon 2013»

Oleana startet opp i 1992 og produserer sine plagg på egen fabrikk i Ytre Arna utenfor Bergen.

Oleana satser på de beste materialer i naturfibre som merinoull, silke og alpakka. Blant annet forsøker de å videreføre de spennende materialkombinasjonene som finnes i den norske folkedraktkulturen. Oleana er spesielt kjent for sine mønstrede jakker. Jakkene fikk internasjonal oppmerksomhet etter at Michelle Obama tok med seg fire stykker etter norgesoppholdet sitt i 2009.
 

Med all sin produksjon på egen fabrikk, er Oleana opptatt av rettferdighet, bærekraft og økologi. Sjefsdesigner Solveig Hisdal har sammen med Oleana mottatt «Merket for Godt Design» fra Norsk Designråd hele seks ganger.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Platou, Småstrandgt 8

Kategori:
Møbeldesign

Nettside:
protech-steel.no

Ole Terje Østrem/Reime Protech Steel, ved Tron T. Obrestad

«Bend the rule»

Ole Terje Østrem er utdannet Msc fra Institutt for Produktdesign på NTNU i 2008. Han har også studert i Valparaiso, Chile og i Argentinas hovedstad Buenos Aires.
 

Gjennom sin masteroppgave fikk han anledning til å leve ut sin guttedrøm om å designe framtidens brannbil for brannbilbyggeriet Egenes AS.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Utstilling:
Lysverket, Rasmus Meyers alle 9

Kategori:
Klesdesign

Nettside:
www.t-michael.com

T-Michael

«Petrichor. Med lydinstallasjon av Jørgen Larsson»

T. Michael holder til i Skostredet og er kjent for sine stilsikre, håndsydde herredresser.

Med skreddersydde kvalitetsplagg i delikate stoffer og teksturer er T. Michael en bergensfavoritt med stadig økende internasjonal suksess. Klær for kvinner, unisexsko og vesker har også kommet fra hans hånd de siste årene.

I følge T. Michael skal et plagg være både eksklusivt og vanskelig å definere – slik vil man over tid forstå og forelske seg i det.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Husfliden, Vågsallmenningen 3

Kategori:
Klesdesign

Signe Rode Rio

«Essence»

Signe Rode Rio er en designer fra Lærdal i Sogn og Fjordane. Hun er avgangsstudent fra KHiO våren 2013.

I arbeidet sitt bruker Signe Rode Rio stereotype bilder av Norge og tradisjonelle norske håndverksteknikker, gjerne i kombinasjon med futuristiske former. Hun liker å blande velkjente og nye materialer i sobre og nedtonede kontraster.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Utstilling:
Byparken/Rasmus Meyers alle

Kategori:
Lysdesign

Nettside:
www.ralstonbau.com

Ralston & Bau

«Shroom»

Svenske Birgitta Ralston og franske Alexandre Bau driver designvirksomheten Ralston & Bau. Midt i den fantastiske naturen i Sunnfjord leder de et internasjonalt team av designere og interiørarkitekter.

Ralston & Bau er opptatt av å legge mer mening og personlighet i designet. Designbyrået leverer løsninger i form av permanente gjenstander og identitet i det offentlige rom. Ved å integrere innovative materialer i sine kreasjoner tar Ralston & Bau sikte på å skape bærekraftig design.

Ralston & Bau har fått mye anerkjennelse også utenfor Norges grenser, blant annet i Danmark, Frankrike og USA.


Foto: Chris Aadland

Utstilling

Vindu:
Theodor Olsen, Torgallmenningen 15

Kategori:
Webdesign/tilbehør

Nettside:
vanessagong.com

Vanessa Gong

«The Geometric Boobs»

Kinesisk-australske Vanessa (AKA Van Gong) har bakgrunn fra kunstakademia. Opprinnelig studerte hun kinesisk akvarell før hun byttet til vestlig klassisk maleri. På college studerte hun visuell kommunikasjon, og jobbet senere med alt fra interiørdesign til print og skjermbaserte medier. For tiden bor og arbeider hun i Bergen, hvor hun deler tiden mellom egne kunstprosjekter og designarbeid.
 

Stilen hennes er karakterisert av geometriske former, klare farger og skarpe vinkler. Dette skinner tydelig gjennom i ironiske og humoristiske prosjekter som «the Geometric Boobs», «A Good Sperm» og «How to Make a Planet».